Det sentraliseres og det legges ned…

For å overleve innen handelsnæringen i dag, må man aller helst være tilknyttet en sørre kjede og være i et kjøpesenter. Kjøpesentrene lokker til seg masse folk, men plasseringen av disse sentrene er veldig avgjørende for mange av de andre næringsaktørene i samme region.

I dagen samfunn skal ting skje raskt, for tidsklemma er hele tiden en avgjørende faktor, og det skal ikke koste for mye. FirstPrice, Euroshopper, X-tra er mange av merkene som har dukket opp fordi kundene ønsker dette. Og dette er ikke bare et fenomen blandt mat, men man finner igjen dette også blandt klær og sko, blomster, elektronikk og jernvare. Billige produkter som er «bra nok», og som igjen enten byttes ut til fordel for en nyere modell eller kastes fordi det ikke holdt mål.

Avfallet i Europa og Norge øker da det er like greit å kaste enn å prøve selge eller gi bort. Ser man på Finn.no så finner man mye gratis, men mye av dette er det liekvel ingen som vil ha…det er billige nok å kjøpe nytt.
Skal man ha noe som er bra (etter merkene eller type å bedømme f.eks), enten det er mat eller elektronikk, så må man vanligvis til spesialbutikker. Om man da ikke er heldig å bo i en «stor nok by» der man har laget litt spesialiteter i «lokalbutikken».

I Steinkjer måtte Thoresen Slakterforetning kaste inn årene forrige uke. Salget har sviktet, og utgiftene øket. Råvarene inn til slaketerbutikken koster det samme som forbrukerne kan kjøpe ferdige behandlet kjøtt på kjøpesenteret. Og siden kjøpesenteret er lagt litt utenfor sentrum, så er det for få som tar seg tid til å kjøre den lille ekstra omkroken for å få ferskt skåret kjøtt av god kvalitet. Det er bra nok det som er ferdig vakumpakket i frusedisken på OBS!. IMG_3156[2]Det er mange nisjebutikker som har måttet takke for laget i sentrum på Steinkjer, og dette fenomenet finner man igjen også i nabobyene. Kjøpesentrene ligger utenfor og lokker til seg kundene samtidig som at kommunene vil tjene penger ved å ha parkeringsavgifter i sentrum, noe som også bidrar til kundeflykt.  Prisen for å være i et kjøpesenter er også vansligvis så stor at nisjebutikkene som ikke tilhører noen kjede har vansker med å forsvare en slik utgiftspost og da er sentrum et av få alternativ.

Det er blitt et stort engasjement i Steinkjer etter at Thoresen gikk til skifteretten, men har vi kommet dit at alt vi har behov for må være samlet på samme sted og ikke koste noe?

Tenk bare over, at alt som sleges har sin kostnad og folk skal betales. Om du betaler lite for en vare, så finnes det noen som har brukt tid på å lage denne som også skal ha betalt i tillegg til at butikken tjener penger.

Dette innlegget ble publisert i Diverse, Politikk og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.