Gror Norge igjen?

Det blir stadig færre bønder og gårdsbruk. Store fellesbruk er blitt mer vanlig. Men med dette forsvinner også mange av de som er med på å holde landskapet i landet åpent. Flere steder vokser landskapet igjen fordi ingen er der til å holde det i orden.

Store fellesbruk har sine åkre og holder det bra åpent, men der det ikke lengre er drift gror det ofte igjen. Tømmerprisene gjør også at det ikke alltid er lønnsomt å drive ut alt tømmer, så skogen står for forfall. Det er ingen som atr med seg hesten sin til skogen og drar ut noen trær lengre. Nå må det store maskiner til, og det må være fremkommelig og store nok kvantum.

Det er også få som hogger egen ved. Å kjøpe ved er mer vanlig, eller å bruke andre ting enn ved til oppvarming(varmepumpe f.eks). Og de som selger ved gjør det stort sett som med tømmeret, det må være store kvantum og lett å få tak i. Så står det noen små trær langs veien, så får det stå.

IMG_2993[1]Man kan også se dette fenomenet på idrettsplasser, parker osv i bygdene, det vokser lett igjen. Her er det ikke landbruket som har skylden, men heller den sviktede oppsluttningen omkring dugnader.

NRK.no kan man lese om at turistene klager over krattskog da landskaep forsvinner. Tenk over dette selv når du er ute å kjører, ser du landskapet eller er det «bare skog» ?

Dette innlegget ble publisert i Diverse og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.